Грофица Марго у Турској

margo11Значајан број најбољих аутора и остварења класичног српског стрипа још је крајем 1930-их био објављиван у иностранству, најпре у Француској и Италији. До данашњих дана није у потпуности разоткривено где су све наши класици излазили и када, те су нова сазнања у том смислу и даље врло вероватна, пошто су тадашњи издавачи били веома успешни у пласирању нашег стрипа на инострана тржишта.

Недавно је откривено да је један од најбољих и најпопуларнијих наших стрипова тог доба, Грофица Марго Константина Кузњецова, био објављен и у Турској. Грофица Марго је под називом Контес Марго током 1945. године излазила на страницама ревије 1001 Роман. Кузњецовљев класик објављен је у наставцима од 283. до 327. броја. Касније су у истој ревији излазили и стрипови Константина Кузњецова на тему прича из 1001. ноћи.

Грофица Марго је, иначе, како то бележи Здравко Зупан у својој незаобилазној студији (Век стрипа у Србији, Панчево 2007.), са великим успехом излазила на страницама француског Гавроша (Gavroche). Такође, стрипови Константина Кузњецова излазили су и у другим француским ревијама тог доба као што су Jumbo, Aventures и Le Journal de Toto.

 

Нема коментара »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment