Сергеј Соловјев (1901. – 1975.)

solo123Сергеј Соловјев, један од највећих аутора Београдског круга и златног доба српског стрипа, рођен је 1901. године у Курску у Русији. После Октобарске револуције Соловјев се досељава у Србију, и променивши више занимања у младости уписује Академију ликовних уметности у Београду. Није познато чиме се овај аутор бавио до покретања стрип продукције у Србији средином 1930-их година, али у новом и популарном медију стартује 21. маја 1937. године у 99. броју најзначајнијег тадашњег стрип часописа Мика Миш. Стрип са којим је дебитовао овај талентовани аутор звао се Легија проклетих. Већ од самог почетка Соловјев наступа као формиран аутор препознатљивог израза који не следи доминантну струју аутора под утицајем Алекса Рејмонда. Соловјева већ тада одликују својствена елеганција линије и призора, експресивни издужени ликови протагониста и лакоћа и сигурност потеза. Од тог тенутка па све до укидања Мика Миша у априлу 1941. Соловјев ће непрестано објављивати стрипове различитог жанра. Међу највреднијим остварењима Сергеја Соловјева објављеним у овом листу јесу серијали Буфало Бил и Црни Атаман које је цртао према сценарију Бранка Видића. Треба такође поменути и адаптације књижевних дела Робин Худ, Ајванхо, Ромео и Јулија, као и три епизоде стрипа Козаци.

Од 1940. Соловјев објављује и у Микијевом царству, листу у који је раније прешао Бранко Видић. Готови сви стрипови које је до 1941. ту објавио рађени су према Видићевом сценарију. Поред наставка Црног атамана, посебно вредна је епопеја Наполеон објавњена у три епизоде, као и адаптација романа Франца Фижгара Под Слободним сунцем и Исток непобедиви. Веома је успела и кратка сторија Млада сибирка. Осим у ова два листа, Соловјев је 1941. у Политикином забавнику почео да ради Острво с благом према Стивенсоновом класику, али тај стрип у целини је објављен тек 1951. на страницама Омладине.

Са избијањем рата и окупацијом Србије престаје и стрип каријера овог класика код нас. Није познато чиме се Соловјев бавио током ратних година, али после рата одлази у Италију. До своје смрти 1975. Соловјев је наставио да се бави стрипом и у Италији, али није пуно објављивао. Стрип Песма јужног ветра који је нацртао 1945. објављен је премијерно у трећем броју листа Пегаз Жике Богдановића исте године када је аутор преминуо. И поред обимног дела које чини сам темељ стрипа у Србији, нема сумње да су околности спречиле овог ванредног аутора да у потпуности освоји медијум за који је био предодређен.

 

Вук Марковић

 

 solovjevj1

Нема коментара »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment