Златно доба #5

zd5zasajt1Поштовани читаоци, изашао је нови, пети, број ревије Златно доба у ком објављујемо прва два стрипа Радомира Перице, једног од најталентованијих српских стрип аутора, који су изашли у Микијевом царству када му је било само шеснаест година. Прва табла Перициног Новог Тарцана изашла је 8. јануара 1941. у 191. броју овог листа. У ритму од две табле недељно пародија младог аутора на Тарзана, тада можда и најпознатијег јунака популарне културе, успешно је надоместила недостатак Дизнијевих и уопште иностраних хумористичких стрипова у Микијевом царству. Стилизација главних ликова у стрипу, поред Дизнијевог, показује и утицај тада популарне јунакиње стрипа и анимираног филма Бети Буп (Betty Boop). Неколико недеља касније овај стрип је у целости репризиран у 172. броју Плавог забавника.

По окончању Новог Тарцана, Перица у 203. броју Микијевог царства од 19. фебруара започиње нови шаљиви стрип под називом Пут на Месец. Цртан у истом маниру, Пут на Месец има истог главног протагонисту сада под именом Мики Мортон, док се псић Цуле из Новог Тарцана сада зове Рики. Сама радња овог стрипа је пародија на Флаша Гордона (Flash Gordon) Алекса Рејмонда (Alex Raymond). Такође, занимљиво је да се у овом стрипу појављују бројни други популарни стрип јунаци чије је доживљаје млади аутор грозничаво пратио 1930-их година. Перицин Пут на Месец до сада је репринтован само једном, у првом броју београдског Малог забавника из 1951. године.

Такође, на овом месту у прилици смо да Вам саопштимо да се раширила продајна мрежа наше ревије и Златно доба сада се може набавити у стрипарницама Алан Форд и Дарквуд и књижарама Беополис, Б92 шоп и Стубови Културе у Београду, у Клубу обожавалаца стрипа и књижарама Соларис и Љубитељи књиге у Новом Саду, књижарама Ин бук у Шапцу, Театар у Зрењанину и Византија на Палама. 

Нема коментара »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment