Лудвиг Фишер (1925. – 1994.)

fiserport1

Лудвиг Фишер рођен је 21. 10. 1925. у Србији и већ је у школи показиво интересовање за стрип. На почетку Другог светског рата одлази у војску. После доспева у заробљеништво где сарађује на зидним новинама у логору за ратне заробљенике. После заробљеништва до 1950. је био у у заједничком центру, где је радио пропагандне цртеже.

Тада се Фишер  запошљава рекламној делатности у Београду. У то време, стрипови поново почињу да се штампају у Србији после година строге цензуре. Средином 1950-их Фишер у Веселом забавнику Александра Ивковића објављује реалистични стрип Дечак из мирне улице према роману Живорада Михаиловића. Године 1960. у Мајином стрипу Фишер црта нови стрип из НОБ-а под називом Последњи непријатељ. Ипак, највише сарађује са Политикиним забавником, од 1952. до 1961, са реалистичним стрипом Велики Алек, и научно фантастичним остварењима Пегаз тражи хидру и Тајни проналазак.


Године 1961. одлази у посету рођацима у Минхен, и тамо налази посао у копанији Ролфа Кауке, као цртач. У Каукином студију остао је до 1976. и био главни цртач. Највише је радио на серијалима Лупо и Фикси и Фокси. Потом се запошљава у рекламној компанији КГ Ауфраге. Цртао је и стрипове за издавача Бастаи.

Преминуо је у Минхену 1994. године.

 

Вук Марковић

 

Нема коментара »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment