Промоција 6. броја Златног доба

zigi-za-netПромоција новог, 6. броја Златног доба који доноси прву епизоду легендарног ЗИГОМАРА Бранка Видића и Николе Навојева из 1939. године, одржаће се у Панчеву 24. 04. 2010. у оквиру ГРРР! програма.

Учествују: Здравко Зупан, Александар Зограф и Вук Марковић.

Из уводника:

“Зигомара су створили 1939. године за новопокренути лист Микијево царство Милутина Игњачевића. Под снажним утицајем мега популарног Фантома (The Phantom), који је излазио у супарничком Мики Мишу, аутори су креирали свог маскираног праведника који је убрзо у Србији готово превазишао славу и популарност чувеног узора. Но, и поред визуелне сличности од чега аутори нису намеравали да беже, креација Видића и Навојева од самог почетка некако је ближа читаоцу. За разлику од идеализованог Фантома чији су мотиви у сваком тренутку савршено чисти и јасни, а одлучност чврста попут стене у којој је исклесан његов лик, Зигомар буди одређену дозу неповерљивости и нелагоде и показује више рањивости и слабости. Иза његове маске виде се очи, што читаоцу пружа прилику да завири у саму душу свог јунака.

Најављен као „врхунац узбудљивости, врхунац сензација, врхунац свега што је до сада створено!“, Зигомар је брзо освојио наклоност читалаца листа. Занимљиво је да је друга епизода серијала, под насловом Зигомар против Фантома,  донела сучељавање два праведника у истом стрипу, што је један од првих случајева тзв. team up-а у светском стрипу, касније веома честе појаве превасходно код америчких аутора. У наредних годину и по дана, до трагичне смрти Навојева, аутори су објавили још четири епизоде Зигомара. После смрти Навојева, према Видићевом сценарију Душан Богдановић је нацртао последњу епизоду под називом Летећи Зигомар, да би избијање Другог светског рата коначно прекинуло даљи живот овог класика српског стрипа који до данашњих дана код нас привлачи пажњу читалаца и младих аутора, од којих је неколицина урадила сопствена виђења и омаже легендарног борца за правду.“

Нема коментара »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment