Новица Ђукић

Новица Ђукић (1925, Београд) одмах после ослобођења 1945. запослио се као илустратор у предузећу “Дечја штампа” у коме је провео наредних десетак година. Илустрације је објављивао у разним издањима ове издавачке  куће. Истовремено сарађује у књижевном часопису за децу “Змај”, ради насловне стране за “Економску политику”, илуструје књиге, а неко време је својим цртежима украшавао и дечји додатак “Борбе”. У том раздобљу нацртао је неколико занимљивих стрипова: “Изгубљени град”, једну савремену причу из дечјег живота, затим “Ђого и Карабатлак”, према српској народној приповеци, “35. мај” по роману Ериха Кестнера, и “Град под морем” по сценарију Јована Алексића. Сви су објављени у листу “Пионири”.

Крајем педесетих година прошлог века прелази у Новинско издавачко предузеће “Борба” на место главног и одговорног уредника “Кекеца”, “забавника за младе од 7-77 година”. “Кекец” је штампан у новосадском “Форуму” на четворобојној офсет ротацији и када се 26. децембра 1957. појавио на киосцима широм Југославије одмах је бацио у засенак сва слична издања. “Борбин” забавник је за веома кратко време премашио тираж од стотину хиљада примерака. И по садржају и по графичкој опреми био је и остао један од најквалитетнијих дечјих листова. Заслугом, пре свега, Новице Ђукића на његовим страницама нашим читаоцима су први пут представљени неки познати мајстори француско-белгијског стрипа: Машеро, Жиже, Морис, Монзон, Пејо, Функен, Коељо, Франкен, и њихови легендарни јунаци: Крцко, Шапа и Гру-Гру, Пуковник Клифтон, Аца и Маца, Штрумфови, Талични Том, Џери Спринг, Бели коњаник, и други.

Новица Ђукић био је главни и одговорни уредник “Кекеца” у два наврата; од 1957. до 1964. и од 1976. до марта 1978. године, када је отишао у пензију. Године 2010. на VIII Међународном салону стрипа у Београду добија награду за животно дело и изузетан допринос српском стрипу.

Здравко Зупан

Нема коментара »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment