Златно доба #7

Наслов: Авантуре детектива Хари Вилса

Аутор: Власта Белкић

Страна: 24

Штампа: црно-бело

Повез: меки

Цена: 150 дин

Из уводника:

„Поштовани читаоци,
нови, седми број Златног доба доноси стрип „Авантуре детектива Хари Вилса“ Властимира Власте Белкића, први авантуристички новински стрип који је изашао у Србији и овом делу Европе.
После сензационалног објављивања  Хеметовог (Dashiell Hammet) и Рејмондовог (Alex Raymond) „Детектива X-9“, који је београдска Политика серијализовала од 21. октобра 1934. године, стрип је у тадашњој Краљевини Југославији преко ноћи стекао армију поклоника и статус једног од наупопуларнијих масовних медија. Овакву глад читалаца уочили су и издавачи и аутори, и само неколико месеци касније на сцену ступа сјајна генерација цртача и сценариста која ће касније бити позната под именом Београдски круг.
Најагилнији од њих био је Власта Белкић, који је од 24. фебруара 1935. у Илустрованом листу Недеља почео у наставцима да објављује Хари Вилса. У исто време, у Ошишаном јежу Момчило Мома Марковић отпочиње „Стојадина“, успешни хумористично-сатирични стрип који ће прерасти у најдуговечнији серијал епохе. Неколико недеља касније, 23. марта, Вадим Кургански и Ђорђе Лобачев у београдској Панорами покрећу „Крваво наследство“, а 10. априла у Београду је покренут и Стрип, први стрип часопис у овом делу Европе, у ком су наступили Ђорђе Лобачев, Никола Навојев, Војин Ђорђевић, Никола Тишченко и други аутори који ће касније прославити српску школу стрипа. У Загребу, Креша Ковачић и Андрија Мауровић 12. маја 1935. отпочињу „Вјереницу мача“, дајући пресудни подстицај тамошњој сцени.
Под јасним утицајем поменутог Детектива X-9, Белкићев детектив Хари Вилс креиран је у истом кључу – неустрашив и брз, оран и способан за акцију, припремљен за све врсте изазова. Сценарио је овде у потпуности подређен постизању напетости, са муњевитим променама локација и обртима, а интеракција ликова првенствено је физичка. Белкићев цртеж, иако рад почетника, на моменте указује на већи потенцијал и открива утицај славних узора.
И поред поменутих недостатака, Авантуре детектива Хари Вилса, као први авантуристичко-детективски стрип, можда и први наш ноар у наративној уметности, обезбедиле су своје место у историји, а свом аутору и статус пионира стрипа на овим просторима. Тим је и већа част што први репринт овог стрипа од његовог објављивања управо доноси Златно доба.“

1 коментар »

  1. Gde mogu da nabavim?

    Comment by zoran — 29. октобра 2011. @ 19:41

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment