Никола Тишченко (1906. – 1991.?)

Николај Иванович Тишченко рођен је 25. фебруара 1906. у Русији, у Новогеоргијевску у Херсонској губернији (данас је та област потпољена – вештачко Каховско језеро).  Потиче из официрске породице. Новембра 1920, у саставу Кримског кадетског корпуса евакуисан је са Јалте (на Криму) у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Матурирао је 1925.  у Руској средњој школи у Белој Цркви. Израдио је неколико икона за иконостас те школе. Од средине 1920-их настанио се у Београду. Школовао се у Државној уметничкој школи и на Филозофском факултету Београдског универзитета (ниједне од студија није завршио).

Радио је као карикатуриста у руском (емигрантском) сатиричном листу „Бух!!!“ (излазио од 1930. до 1936. у Београду) и у српском сатиричном листу „Ошишани јеж“ (1935. – 1941). Аутор је многобројних политичких карикатура, укључујући и оне са антиратном тематиком. У првом српском и југословенском стрипском часопису под називом „Стрип“ објављени су му стрипови: „Шаљиви доживљаји детектива X-9“ (пародија на познати криминалистички стрип Алекса Рејмонда) и стрип-шала „Како је Ера надмудрио Турчина“ (оба 1935. године). У стрип часопису „Мика Миш“ Александра Ивковића објавио је стрип о познатом јунаку српског епа „Бановић Страхиња“ (1936). Потписивао се псеудонимом „Тен“.

Крајем 1930-их година илустровао је књиге за децу и омладину у оквиру библиотеке „Плава птица“, као и руске књиге „Кнез Сребрени“ А. К. Толстоја (1939), „Вечери на салашу код Дикањке“ и „Миргород“ Н. В. Гогоља (1939), „Необичне згоде Карика и Ваље“ Ј. Л. Ларија (1940).

Током Другог светског рата напустио је Београд и живо је у Берлину. Почетком 1950-их година преселио се у Бразил, где се бавио карикатуром и објављивао у значајним тамошњим листовима. Преминуо је у Салвадор Баји у Бразилу после 1990. године.

Алексеј Арсењев, Здравко Зупан

Нема коментара »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment